Creatieve Broedplaats ‘Kaaspakhuizen Bierkade’ is het bruisende centrum voor starters en doorgroeiers binnen de creatieve industrie in Hoorn en omgeving. De creatieve ondernemers profiteren onderling van elkaars kennis, kunde en netwerk. ICT-ers hebben bijvoorbeeld ontwerpers nodig voor interaction-design en omgekeerd. De oorspronkelijke naam ‘Creatieve Broedplaats Hoorn’ wordt uitsluitend nog gebruikt voor de gelijknamige stichting die voor de verhuur zorg draagt. De broedplaats zelf heet tegenwoordig ‘Kaaspakhuizen Bierkade’.

Om een betere beeld te geven van wat de creatieve broedplaats inhoudt, hadden wij in ons vorige interview gesproken met Bas de Vries. Bas is bestuurslid van stichting Creatieve Broedplaatsen Hoorn en tevens oprichter van Oranje Creatieve Communicatie. In dit interview hebben wij aan Melanie Benard gevraagd hoe zij het heeft ervaren. Melanie is de oprichter van Melissimo.

Sinds november 2012 is Melissimo volop bezig met handgemaakte mode accessoires op de markt te brengen. Alle accessoires worden door mij ontworpen en samen met het team van Melissimo met de hand gemaakt. Hierdoor blijven de accessoires van Melissimo uniek.

Melissimo heeft accessoires waar je blij van wordt als vrouw, Melissimo is zomer, Ibiza, Bohemian, Indian en Fashion… Hair feathers, bedels, armbanden, hoofdbanden, tassen en nog veel meer in de style van Ibiza. De accessoires zijn niet alleen in Nederland verkrijgbaar, maar ook internationaal. Melissimo is voor particuliere verkoop en is tevens ook groothandel.

Hoe bent u bij de creatieve broedplaats terecht gekomen?

“Via de internet, Ik wilde het liefst in een gebouw met creatieve mensen. Zo kan je met elkaar brainstormen. Ook is het gewoon leuk om met allemaal creatieve mensen bij elkaar te zitten”… aldus Melanie Bernard.

Volgens Melanie Bernard is het mooiste van ondernemen toch dat ze van haar hobby haar beroep heeft gemaakt. “In Melissimo kan ik mijn creativiteit in kwijt”.

Wat is nu de belangrijkste succesfactor van uw bedrijf? “Alle accessoires worden in Nederland gemaakt. De collectie bestaat uit diverse accessoires die allemaal met de hand zijn gemaakt door ons. Dit maakt elk product uniek. Of het nu een prachtige hoed, armband, ketting, tas of hear feather is, ze krijgen allemaal een unieke look door de afwerking met franjes, bedels, kralen en veren.”

Bent u geholpen door de Kaaspakhuizen Bierkade? Jazeker, als het even lastig wordt als ondernemer, kan ik mijn ei altijd kwijt. Als ik s ’avonds het erg druk heb, helpen andere bewoners van de kaaspakhuizen mee om de bestellingen af te ronden. Je staat er dus nooit alleen voor en dat is toch wel prettig als startende ondernemer. Ook heb je de mogelijkheid om te sparren en samen te werken met andere startende ondernemers. Bovendien kan je veel van elkaar leren, hoe doen zij het? ”

Melanie Bernard zou het elke starter aanbevelen. “Absoluut, de hele sfeer van het pand is super gaaf. Je kan met elkaar samenwerken en elkaar aanvullen. Maar het hangt ook van jezelf af.”