De Creatieve Broedplaats is het bruisende centrum voor starters en doorgroeiers binnen de creatieve industrie in Hoorn en omgeving, waarbij creatieve ondernemers onderling profiteren van elkaars kennis, kunde en netwerk. De Stichting Creatieve Broedplaats heeft als doelstelling het stimuleren van creatief ondernemerschap. Dit mede door het tegen betaalbare prijs werkplekken op een inspirerende locatie ter beschikking te stellen . De creatieve broedplaats is gevestigd in twee kaaspakhuizen aan de Bierkade 4 en 4a in Hoorn.

Om u als starter een beeld te geven van wat de creatieve broedplaatsen inhoudt, hebben wij Mark Werner geïnterviewd. Mark is de een van de huurders van de Creatieve Broedplaats en tevens oprichter van MultiMark. Mark heeft samen met zijn vrouw Janneke drie kinderen en is een echte familieman. Hij komt oorspronkelijk uit Arnhem en studeerde zowel creatieve communicatie als landschapsinrichting.

Wat doet uw bedrijf?

Ik ben vijf jaar geleden voor mezelf begonnen. Ik wilde meer vrijheid om projecten te doen waar ik veel plezier in heb. Ik kan veel verschillende dingen goed, vandaar de multi in MultiMark. Waar ik mij voornamelijk mee bezig houd is corporate appearance. Dat houdt in dat ik kleine en grote organisaties adviseer bij dat waarmee hun stakeholders in contact komen. Ik analyseer en adviseer bij de strategievorming maar werk ook zelf mee aan de totstandkoming van de uitingen. Dit kunnen klassieke communicatiemiddelen zijn zoals huisstijlen, websites en (e-)mailings. Maar ook minder voor de hand liggende zaken die “communiceren”, bijvoorbeeld de inrichting van een kantoor of winkel, de hospitality, een bedrijfsawards, Point of Sale-ateriaal of verrassende relatiegeschenken. In mijn advies combineer ik bewezen theorieën met mijn ontwikkelde gevoel voor de juiste sfeer..

Hoe bent u bij de Creatieve broedplaatsenhoorn terecht gekomen?

Ik werkte eerst vanuit huis en wilde meer contact met mijn omgeving en het creatieve veld. Ook zocht ik een inspirerende omgeving om zelf te blijven groeien. Toen ik op zoek ging naar een kleine kantoorunit kwam ik de Bierkade tegen. Het voelde meteen heel goed. De sfeer van het pand beviel me. De gelegenheid die het biedt om makkelijk met anderen in contact te komen zag ik direct.

Wat vindt u de lastigste momenten als ondernemer? Hoe bent u geholpen door creatieve broedplaatsen Hoorn?

De lastige momenten van het ondernemen vind ik als ik vast zit in een creatief proces. Ik weet soms even niet welke richting ik op kan of moet. Het helpt dan om het even voor te leggen aan een andere ondernemer of kunstenaar op de Bierkade. Als ik op een dood spoor zit kan ik brainstormen met een andere huurder. Het fijne van de creatieve broedplaats is dat je heel makkelijk even bij elkaar kan aankloppen voor inspiratie. Zo maken we gebruik van elkaars ervaring op het gebied van zelfstandig ondernemen.

Wat vindt u het mooiste aan ondernemen? Waar geniet u van? 

Ik geniet van de gelegenheid die ik heb om mijn eigen richting te bepalen en daarin af en toe een zijstraat te nemen. Ik ben altijd op zoek naar werk dat me inspireert en waar ik me vol enthousiasme op kan storten. Ondernemen is leuk omdat je investeert in je eigen ontwikkeling en producten. Ik kan diensten leveren waar ik helemaal achter staat. Ook is het als éénpitter erg leuk om andere bedrijven op te zoeken voor samenwerking. Door nieuwe samenwerking ontstaan mooie en bijzonder dingen.

Wat is, volgens u, de belangrijkste succesfactor van uw bedrijf?

Dat heeft denk ik te maken met mijn oprechtheid, creativiteit, enthousiasme en volledig kunnen gaan voor dat wat het beste bij een opdrachtgever past. Mijn streven is dat de klant met trots de boer op kan. Ik hou ervan van mensen te verrassen en te creëren voor meerdere zintuigen. Ik heb een pragmatische aanpak en vind dat mijn werk goed moet zijn én goed moet voelen! Ik werk niet alleen vanuit verworven kennis maar vooral vanuit mijn intuïtie.

Wat kan de Creatieve Broedplaatsen Hoorn voor startende ondernemers doen?

In de Kaaspakhuizen Bierkade vind je inspiratie, business en krijg je de gelegenheid om je netwerk te vergroten. Ik vind het fijn dat ik omgeven wordt door mensen met een vergelijkbare mindset. De meeste zijn creatief bezig en het is interessant om te zien wat daar uit komt. Je kan elkaar kietelen en uitdagen om elkaar en elkaars werk te verbeteren. Je hoeft niets met elkaar te doen maar het kan wel.

Een mooie nieuwe ontwikkeling is Bierkade Centraal. De ruimte op de begane grond van het pand wordt op dit moment ontwikkeld als centrale ontmoetingsplek. Als initiatiefnemer van Bierkade Centraal ben ik overtuigd van de kansen die het biedt voor creatieve ondernemers om in contact te komen met een netwerk van creatieve mensen en ondernemers uit Hoorn en omstreken

Wilt u meer informatie over de creatieve broedplaats?

Ga dan naar http://www.creatievebroedplaatsenhoorn.nl/.

Wilt u meer informatie over Mark Werner en wat hij voor u kan betekenen?

Kijk dan snel op zijn website: http://www.markwerner.nl/